تعداد زیادی از مادران میگویند که یکی از بهترین قسمتهای زایمان سزارین این است که میدانند دقیقاً جنین آنها کی به دنیا میآید. اگر شما به دلایل شخصی یا مشکلات مرتبط با سلامت قصد انجام زایمان سزارین را دارید میتوانید با پزشک خود هماهنگی لازم را در خصوص زمانی که دوست دارید فرزندتان متولد شود انجام دهید. تاریخ که شما انتخاب میکنید به فاکتورهای متعددی از قبیل نظر شخصی خود و سیاستهای مرتبط با سلامت و تصمیم نهایی پزشک بستگی دارد.
آیا شما در حال برنامه ریزی برای تولد فرزند خود هستید؟
تصمیم گیری برای تولد نوزاد به این معناست که شما و پزشک تان در ارتباط با زمان تولد نوزاد و نوع زایمان سزارین یا زایمان القایی تصمیم گیری میکنید و دیگر منتظر شروع زایمان طبیعی نخواهید بود. گاهی اوقات با توجه به سطح سلامت مادر و جنین و تصمیم گیری برای زمان تولد بهترین اقدام ممکن است. اما برنامه ریزی برای تولد زود هنگام و جنین به دلایل غیر پزشکی میتواند مشکلاتی را برای مادر و جنین به وجود بیاورد. اگر شما بارداری سالمی دارید بهتر است حداقل صبر کنید هفته ۳۹ بارداری به اتمام برسد و جنین آماده تولد شود. هنگامی که برای تولد جنین برنامه ریزی میکنید و به دلخواه خود زایمان طبیعی یا زایمان سزارین را انتخاب میکنید پزشک به شما داروی مخصوص میدهد یا آن که کیسه آمنیوتیک را پاره میکند تا فرایند زایمان طبیعی پیش برود. زایمان طبیعی و و به وضعیت گفته میشود که عضلات رحم شروع به منقبض شدن میکنند تا جنین بتواند از طریق کانال زایمان به دنیا بیاید. اکثر نوزادان از طریق زایمان طبیعی متولد میشوند. زایمان سزارین به انجام عمل جراحی و ایجاد برش روی شکم سر هم گفته میشود تا امکان تولد جنین فراهم گردد. این نوع سزارین فقط در موارد اورژانسی که مادر در شرایط پرخطر قرار دارد یا جنین در وضعیت بریچ قرار گرفته و امکان زایمان طبیعی وجود ندارد توصیه میگردد. ممکن است شما در خصوص زمان تولد نوزاد خود حق انتخابی نداشته باشید. اگر هرگونه مشکلی در ارتباط با بارداری یا سلامت جنین وجود داشته باشد پزشک اقدامات لازم برای تولد زود هنگام جنین را انجام خواهد داد. اما در صورتی که شما هیچ گونه مشکلی نداشته باشید باید حداقل تا پایان هفته ۳۹ صبر کنید سپس برای زمان تولد فرزندتان تصمیم بگیرید.
برنامه ریزی برای زایمان سزارین
معمولا زایمان سزارین در هفته ۳۹ بارداری انجام میشود زیرا قبل از آن جنین آمادگی خروج از رحم مادر را ندارد و به طور کامل رشد نکرده است. در برخی موارد پزشک به دلایل پزشکی مانند چند قلوئی قبل از هفته ۳۹ اقدام به انجام عمل جراحی خواهد کرد تا جنین زودتر متولد شود. در صورتی که شما با انجام جراحی سزارین نیاز داشته باشید باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا اقدامات اولیه را انجام دهد. در دوران بارداری مراجعه به متخصص زنان و قرارگرفتن تحت نظر او و همچنین مراجعه به ماما اهمیت پیدا میکند. ماما یا متخصص زنان علت نیاز به انجام جراحی سزارین را برای شما توضیح میدهند. برخی از دلایلی که انجام جراحی سزارین ضرورت پیدا میکند به شرح زیر میباشد:
- مشکلات مرتبط با جفت از قبیل پایین بودن آن
- قرار گرفتن جنین در حالت دشوار مانند بریچ بودن جنین
- چند قلویی به ویژه در مواردی که جنینهای موجود درون رحم مادر از یک بند ناف تغذیه میکنند و شرایط زایمان طبیعی را ندارند.
- دوقلویی
برخی از مادرانی که دچار زگیل تناسلی هستند یا به ویروس hiv آلوده میباشند پزشک انجام عمل جراحی سزارین را توصیه میکند تا از انتقال ویروس به جنین جلوگیری شود. متخصص زنان و زایمان مزایا و معایب جراحی سزارین راه برای مادر توضیح میدهند و سایر روشهایی که جایگزین سزارین هستند را معرفی خواهد کرد. تصمیم گیری برای انجام جراحی سزارین به نظر مادر و پزشک و سی دارد و پزشک پس از انجام ارزیابیهای اولیه نظر خود در خصوص انجام این جراحی را ارائه خواهد کرد.
دلایل انجام سزارین پس از هفته ۳۹
انجام جراحی سزارین پس از هفته ۳۹ ریسک بروز عوارض جانبی را افزایش میدهد ولی در برخی موارد مزایای جراحی سزارین به معایب آن برتری دارد. به عنوان مثال سه قلویی، جفت سر راهی، پریشانی جنین یا سایر دلایل مشابه باعث میشود که سزارین ضرورت پیدا کند. در این موارد مزایای حاصل از زایمان زود هنگام بر خطرات حاصل از آن برتری دارد. اگرچه پزشکان پس از هفته ۳۷ رشد جنین را کامل شده میدانند اکثر آنها ترجیح میدهند تا هفته ۳۹ از انجام جراحی سزارین خودداری کنند. همه کودکان به رشد یکسانی بزرگ نمیشوند و برخی از آنها در هفته ۳۷ بارداری آماده تولد نیستند. در دهه گذشته پزشکان به طور کامل به بررسی معایب زایمان پیش از موعد پرداخته اند. کودکانی که قبل از هفته ۳۹ بارداری متولد میشوند با برخی از مشکلاتی که کودکان متولد شده قبل از هفته ۳۹ با آن مواجه شده اند، روبرو خواهند شد که برخی از آنها عبارتند از: مشکلات مرتبط با شیر خوردن، پایین بودن سطح قند خون، زردی، مشکلات مرتبط با تنظیم دمای بدن یا ناتوانی در حفظ دمای بدن، اختلالات تنفسی. تحقیقات نشان داده است که نوزادانی که در اواخر دوران بارداری متولد میشوند نیز تا سن دو سالگی با اختلال رشد مواجه خواهند شد و به ویژه در حوزه مرتبط با تکلم و مهارت زبانی. با به تاخیر افتادن فرایند زایمان تا انتهای هفته ۳۹ شما این شانس را در اختیار کودک خود قرار میدهید که با بهترین شرایط ممکن متولد شود.
آیا میتوانم برای زایمان سزارین اقدام کنم؟
ممکن است شما تصمیم گرفته باشید که به انجام زایمان سزارین بپردازید حتی اگر هیچ گونه دلیل پزشکی برای انجام آن نداشته باشید به عنوان مثال ممکن است به این نتیجه رسیده باشید که توانایی تحمل درد حاصل از زایمان طبیعی را ندارید یا آنکه زایمان طبیعی فرزند اول تان بسیار دشوار بوده است و نگران هستید این مشکلات دوباره تکرار شوند. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که زایمان سزارین با خطرات خاص خود همراه است. سزارین عملی است که با باز کردن شکم برای خارج کردن جنین همراه است و ممکن است سلامت شما و جنین به خطر بیفتد. همچنین احتمال طولانی شدن فرآیند بهبود پس از سزارین بیشتر است و ممکن است تا چند هفته پس از آن درد و ناراحتی داشته باشید. هر چیزی که باعث نگرانی شما شده است باید درباره آن با پزشک تان صحبت کنید و دلایلی که باعث شده به زایمان سزارین روی بیاورید را برای پزشک شرح دهید. گاهی اوقات پزشک میتواند به طور کامل خیال بیمار خود را راحت کند. شما میتوانید از پزشک خود در خصوص فرایند انجام عمل جراحی سزارین سوال بپرسید تا اطلاعات لازم را به دست بیاورید. برخی از زنان قصد انجام زایمان طبیعی را دارند اما نگران هستند که از عهده آن بر نیایند اگر شما نیز با چنین مشکلی مواجه هستید بهتر است هر چه زودتر با پزشک تان مشورت کنید. در صورتی که در دوران بارداری تحت نظر ماما قرار داشته اید ممکن است شما را به متخصص زنان ارجاع دهد تا بتواند ضمن ارائه حمایت عاطفی اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهد. به این ترتیب شما میتوانید با آگاهی کامل در خصوص نوع زایمان خود تصمیم بگیرید. اگر همچنان قصد انجام آن را دارید میتوانید با تیم درمان صحبت کنید تا مراحل انجام جراحی را برای شما توضیح دهند و زمان پاسخ دادن به همه سوال های تان نگرانیهای شما برطرف گردد. اگر شما هیچ گونه دلیل پزشکی برای انجام جراحی سزارین را ندارید اما احساس گناه میکنید باید بدانید که تیم پزشکی هیچ گونه قضاوتی درباره تصمیم شما نخواهد داشت و همه تلاش خود را به کار میگیرند تا نتایج بسیار خوبی را به وجود بیاورند. درصورتی که تصور میکنید متخصص زنانی که به او مراجعه کرده اید از تصمیم شما حمایت نمیکند میتوانید به سراغ پزشک دیگری بروید.
سزارین اورژانسی
در صورتی که جراحی سزارین شما از قبل برنامه ریزی نشده باشد به وضعیت ایجاد شده سزارین اورژانسی میگویند. کلمه اورژانسی و به این معنا است که تصمیم گیری برای جراحی سزارین در دقایق آخر که زایمان طبیعی به طور صحیح پیش نمیرود، انجام خواهد شد. زایمان اورژانسی یک اصطلاح پزشکی است و ضرورتا به این معنا نیست که مادر و جنین در معرض خطر قرار دارند. برخی از دلایل احتمالی نیاز به جراحی سزارین اورژانسی به شرح زیر میباشند:
- در صورتی که زایمان طبیعی پیشرفت نکرده باشد.
- پس از شروع فرایند القا، زایمان شروع نشده و زمان مشخص شده سپری شده است.
- در صورتی که شما در دوران بارداری یا زایمان دچار خونریزی واژن شده باشید.
- در صورتی که شما در خصوص سلامت خود و جنین نگران هستید.
- در صورتی که درد زایمان شما قبل از زمان مشخص شده برای سزارین و شروع شده باشد.
راه تشخیص بهترین زمان سزارین چیست؟
گاهی اوقات نمیتوان به طور دقیق و به این نتیجه رسید که یک فرد چه موقع باردار شده است. حتی گاهی اوقات به کمک سونوگرافی ممکن است زمان دقیق حاملگی دو هفته با تاخیر تشخیص داده شود. در صورتی که شما قصد انجام جراحی سزارین را دارید باید آماده باشید زیرا احتمال دارد که جنین دو هفته زودتر متولد شود. سونوگرافی و استفاده از امواج صدا و صفحه مانیتور میتواند به تهیه تصاویر از جنین داخل رحم مادر کمک کند. دلایل شخصی متعددی وجود دارد که تعداد زیادی از زنان تصمیم میگیرند به انجام سزارین بپردازند. به عنوان مثال ممکن است فرزند شما در تاریخ متولد شود که اعضای خانواده ناراحت هستند مثلاً سالگرد یکی از عزیزان فوت شده شما است و قصد ندارید در چنین تاریخی فرزند شما به دنیا بیاد یاد دوست دارید فرزند شما در یک روز خاص که سالروز تولد خودتان یا همسرتان است متولد شود. به هر دلیلی که شما قصد انجام سزارین را دارید هیچ کسی از تیم پزشکی به قضاوت شما نخواهد نشست و نیازی نیست دیگران را توجیه کنید.