آنورگاسمیا (عدم ارگاسم) یک اصطلاح پزشکی برای مشکل ارضا شدن زنان بعد از تحریک جنسی بیش از اندازه میباشد که منجر به ناراحتیها و مشکلات شخصی خواهد شد. عدم رسیدن به ارگاسم، امری شایع است و تعداد بسیاری از زنان تحت تأثیر این مشکل قرار میگیرند. میزان و شدت ارگاسم در هر فردی متفاوت و متغیر است و تعداد دفعات ارگاسم در هر فرد و میزان تحریک لازم برای رسیدن به ارگاسم متغیر میباشد. درواقع، اکثر زنان صرفاً فقط با دخول به ارگاسم نمیرسند. علاوه بر این، ارگاسم اغلب برحسب سن، بیماریها و مشکلاتی در سلامتی یا مصرف داروها تغییر میکند. اگر از اوج روابط جنسیتان راضی هستید، پس دیگر جای نگرانی نیست، اما اگر مشکلی در ارضا شدن یا ارگاسم دارید، میتوانید با پزشک خود درباره مشکل ارضا نشدن و نرسیدن به ارگاسم صحبت کنید. تغییراتی در سبک زندگی و سکس تراپی میتواند به شما در رفع این مشکل کمک کند.
درمان مشکل ارضا نشدن زنان در برقراری رابطه
آنورگاسمیا (عدم ارگاسم)، یک اصطلاح پزشکی برای مشکل ناتوانی در رسیدن به ارگاسم و ارضا نشدن است و آمارها نشان میدهند که حدود 10 تا 12 درصد از زنان در طی زندگیشان هرگز در روابط جنسیشان ارضا نمیشوند. همچنین برآورد شده است که بیش از 70 درصد از زنان هرگز از طریق عمل نزدیکی در رابطهی جنسی ارضا نمیشوند. این امر معمولاً به خاطر این واقعیت است که تحریک جنسی در حین رابطه بسیار دشوار است و کلاً تحریک دستی موفقتر خواهد بود. اغلب اوقات این کار میتواند باعث شود که هر دو طرف احساس بیکفایتی کنند که منجر به مشکلاتی میشود که تا مشکلات عاطفی مهمتری در زندگی (مانند استرس و اضطراب) پیشروی خواهند کرد که بهسادگی یک چرخهی منفی را تشکیل میدهند.
علت ارضا نشدن زنان در روابط جنسی
برخلاف آنچه تصور میکنید، رسیدن به ارگاسم مطمئناً ساده نیست. این اوج لذت جنسی درواقع یک واکنش پیچیده نسبت به بسیاری از عوامل فیزیکی، عاطفی و روانی است. اگر در هر یک از این حیطهها با مشکلی مواجه شوید، میتواند روی توانایی شما در رسیدن به ارگاسم تأثیرگذار باشد.
علل فیزیکی
طیف گستردهای از بیماریها، تغییرات فیزیکی و داروها میتوانند دررسیدن به ارگاسم اختلال وارد کنند:
- بیماری: هرگونه بیماری میتواند روی این بخش از چرخهی واکنش جنسی انسان تأثیر بگذارد، بیماریهایی از قبیل دیابت و بیماریهای مغز و اعصاب مانند ام اس.
- بیماریهای زنان: ارگاسم ممکن است به خاطر عملهای جراحی زنانه مانند هیسترکتومی یا جراحیهای سرطان مختل شود. بهعلاوه، عدم رسیدن به ارگاسم اغلب با مشکلات جنسی دیگری نیز ازجمله درد و ناراحتی در طی رابطهی جنسی همراه میباشد.
- مصرف دارو: برخی از داروهای تجویزی و یا بدون نسخه میتوان در ارگاسم اختلال وارد کنند، داروهایی مانند داروهای فشارخون، آنتیهیستامین و داروهای ضدافسردگی، خصوصاً مهارکنندههای باز جذب سروتونین با نام مخفف اساسآرآیها (SSRIs).
- مصرف الکل و سیگار: مصرف بیشازاندازهی الکل میتواند باعث کاهش توانایی شما به رسیدن به اوج لذت جنسی شود، همین تأثیر در عوارض مصرف سیگار نیز مشاهده میشود که میتواند موجب محدود جریان خون گردد.
- بالا رفتن سن: با بالا رفتن سن، تغییرات طبیعی که در ساختار و آناتومی بدن، هورمونها، سیستم عصبی و سیستم گردش خون ایجاد میشوند میتوانند روی روابط و میل جنسی فرد تأثیر بگذارند. پایین آمدن سطح استروژن در آغاز دورهی یائسگی میتواند جریان خون به واژن و کلیتوریس (قسمت خروسه ای) کاهش دهد و این امر میتواند باعث تأخیر یا متوقف شدن کلی ارگاسم گردد.
علل روانی
عوامل روانی بسیاری میتوانند در توانایی رسیدن به ارگاسم و ارضا نشدن فرد در رابطهی جنسی تأثیر داشته باشند، ازجمله:
- بیماریهای روانی مانند اضطراب یا افسردگی
- داشتن تصویر بدی از بدن خود
- استرس و فشارهای مالی
- باورها و اعتقادات فرهنگی و مذهبی
- ترس از باردارشدن یا ابتلا به عفونتهایی که با رابطهی جنسی انتقال مییابند.
- خجالت و کمرویی
- احساس گناه دربارهی لذت بردن از رابطهی جنسی
- سوءاستفاده جنسی یا عاطفی در گذشته
مشکلاتی در رابطه
بسیاری از زوجها که در طول زندگیشان باهم مشکلاتی دارند، ممکن است مشکلاتی در هنگام نزدیکی نیز داشته باشند. مسائل اساسی میتواند شامل این موارد باشند:
- عدم ارتباط با همسر
- حل نکردن تضادها و مشاجرهها
- ارتباط ضعیف برای مطرح کردن نیازها و علاقهمندیهای جنسی
- خیانت یا اعتماد نداشتن
- اعمال خشونت از جانب همسر
علائم ارضا نشدن زنان در رابطهی جنسی
ارگاسم یک احساس لذت شدید فیزیکی و رها شدن از فشارها میباشد که با انقباضات غیرارادی و ریتمیک عضلات کف لگن همراه میباشد. نوع حالت و احساس ارضا شدن از فردی به فرد دیگر متفاوت است و حتی در یک نفر نیز ممکن است این احساس متغیر باشد. علائم عمدهای که نشاندهنده عدم ارضای زنان میباشند شامل ناتوانی در رسیدن و ابراز ارگاسم یا تأخیر طولانی در رسیدن به ارگاسم میشوند. البته آنورگاسمیا یا عدم ارضا شدن در زنان انواع مختلفی دارد:
- آنورگاسمیای همیشگی: به این معنا که شما هرگز یک احساس ارگاسم را تجربه نمیکنید.
- آنورگاسمیای اکتسابی: به این معنا که قبلاً به ارگاسم میرسیدید، اما حالا در رسیدن به اوج لذت جنسی و ارضا شدن مشکلدارید.
- آنورگاسمیا موقعیتی: به این معنا که فقط در برخی شرایط خاصی میتوانید به ارگاسم برسید، مانند در هنگام رابطهی دهانی یا با یک شریک جنسی بخصوص. اکثر زنان نمیتوانند فقط از طریق رابطهی دخول ارضا شوند.
- آنورگاسمیا عمومی: به این معنا که در هیچ شرایطی و با هیچ فردی نمیتوانید به ارگاسم برسید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر سؤالاتی دربارهی ارضا شدن در رابطهی جنسی با نگرانیهایی در مورد تواناییتان در رسیدن به ارگاسم دارید، با پزشک صحبت کنید. ممکن دریابید که احساسات و تجارب جنسیتان نرمال و طبیعی هستند. یا پزشکتان ممکن است راهکارهایی را برای کاهش اضطراب و افزایش میزان رضایت از روابط جنسیتان به شما توصیه کند.
تشخیص مشکل ارضا نشدن زنان در روابط جنسی
یک ارزیابی پزشکی برای مشکل عدم ارضا و رسیدن به ارگاسم معمولاً شامل مراحل زیر میباشد:
- سابقه کلی از وضعیت سلامتی: پزشک سؤالاتی را دربارهی سابقهی روابط جنسی، سابقهی جراحی و رابطهی کنونیتان میپرسد. اجازه ندهید که شرم و حیا مانع از پاسخگویی صحیح شما شود. این سؤالات راهنماییهایی را برای تشخیص علت بروز این مشکل فراهم میآورند.
- معاینه فیزیکی: پزشک برای یافتن علل مشکل آنورگاسمیا (ز جمله بیماریهای زمینهای)، یک معاینهی فیزیکی کلی انجام میدهد. همچنین ممکن است ناحیه واژن را معاینه کند تا ببیند آیا علت فیزیکی آشکار یا آناتومیکی برای عدم رسیدن به ارگاسم وجود دارد یا خیر.
درمان مشکل ارضا نشدن زنان
درمان مشکل آنورگاسمیا یا ارضا نشدن در زنان دشوار است. روش درمان به علل زمینهای بروز این علائم در شما بستگی دارد، البته پزشک متخصص معمولاً ترکیبی از تغییر سبک زندگی، معالجه و دارو ر ا به شما توصیه میکند.
تغییراتی در سبک زندگی و معالجه
برای اکثر زنان، بخش اصلی و کلیدی درمان شامل بررسی و رسیدگی به مشکلات که در روابطشان پیش میآید و عوامل استرسزا میباشد. درک از بدن خود و امتحان کردن انواع مختلفی از محرکهای جنسی نیز میتواند کمککننده باشد.
- درک بهتری از بدن خود. درک کافی از آناتومی بدن خود و اینکه دوست دارید که چگونه لمس شوید میتواند شمارا به رضایت جنسی بیشتری سوق دهد. اگر درک و فهمیدن بدن و حواس خود برایتان دشوار است، میتوانید این کار را یا همسر و شریک زندگی خود انجام دهید.
- تحریک جنسی را بیشتر کنید. زنانی که هرگز در روابط جنسیشان ارضا نشدهاند، شاید به حد کافی تحریک جنسی مؤثری نداشتهاند. اکثر زنان برای رسیدن به ارگاسم به تحریک جنسی مستقیم یا غیرمستقیم در ناحیه کلیتوریس (بخش قابلرؤیت در نزدیکی محل اتصال لبهای کوچک به هم در بالای واژن) نیاز دارند، اما همهی آنها متوجه این موضوع را متوجه نیستند.
- به یک مشاورهی زناشویی مراجعه کنید. مشاجرهها و دعواها در رابطهی زناشوییتان میتواند روی توانایی شما در رسیدن به ارگاسم تأثیرگذار باشد. یک مشاور میتواند به شما کمک کند تا روی مخالفتها و کشمکشهایتان کارکنید وزندگی زناشوییتان را به وضعیت قبل و عادی برگردانید.
- رفتاردرمانی ادراکی. در این نوع درمان سعی بر آن است که افکار منفی که دربارهی رابطهی جنسی دارید، تغییر داده شوند.
- سکس تراپی. سکس تراپیستها، متخصصانی هستند که درزمینه درمان مشکلات و مسائل جنسی تخصص دارند. ممکن است برای مراجعه به این متخصص خجالتزده یا عصبی باشید، اما سکس تراپیست ها میتواند کمک بسیاری در درمان مشکل ارضا نشدن یا آنورگاسمیا داشته باشند. این درمانها اغلب شامل آموزش جنسی، مهارتهای ارتباطی میشوند و نیز تمرینات رفتاری که شما و همسرتان میتوانید در خانه انجام دهید.
درمانهای دارویی
هورمون درمانی، درمانی تضمینی برای رفع مشکل ارضا نشدن زنان نمیباشد، اما میتواند کمککننده باشد. بنابراین میتواند مشکلات و شرایط زیر را درمان کند:
- درمان شرایط و بیماریهای زمینهای: اگر یک بیماری و مشکلی مانع از ارضا شدن در رابطهی جنسی شود، درمان این علت زمینهای ممکن است این مشکل را برطرف کند. تغییر دادن داروهایی که بهعنوان بازدارندههای ارگاسم تشخیص دادهشدهاند نیز میتواند این مشکل را از بین ببرد.
- استروژن تراپی برای زنانی که در دوران بعد از یائسگی به سر میبرند: استروژن تراپی منظم (با قرص، پچ یا ژل) میتواند تأثیر مثبتی در عملکرد مغز و عوامل خلقی مؤثر در واکنشهای جنسی داشته باشد. استروژن تراپی موضعی (بهصورت کرم و پمادهای واژینال یا شیاف بهکندی آزاد شونده یا حلقهای که در واژن قرار میگیرد) میتواند جریان خون را به واژن افزایش دهد و به رسیدن به ارگاسم و لذت جنسی کمک کند. در برخی موارد، پزشک ممکن است ترکیبی از هورمونهای استروژن و پروژسترون را تجویز کند.
- درمان با هورمون تستسترون (تستسترون تراپی): تستسترون نقش مهمی را در عملکرد و توانایی جنسی زنان ایفا میکند، اگرچه مقدار بسیار کمی از آن موردنیاز است. درنتیجه، تستسترون میتواند به افزایش لذت جنسی کمک کند.
این درمان میتواند با عوارضی همراه باشد ازجمله آکنه، رویش موهای زائد و طاسی مردانه. به نظر میآید که تستسترون بیشترین تأثیر را برای زنانی دارد که به خاطر جراحی برداشت تخمدان، سطح این هورمون در بدنشان کاهش یافته است. اگر میخواهید که از این نوع درمان استفاده کنید، پزشک بهدقت علائم شما را بررسی میکند تا مطمئن شود که دچار عوارض جانبی منفی این درمان نخواهید شد.
داروهای دیگر
محصولات داورهای طبیعی مانند آنهایی که با ال- آرجینین (L-arginine) ساخته میشوند، برای بهبودی روابط جنسی زنان مفید هستند. قبل از استفاده از این داورها و درمانهای طبیعی، با پزشک خود صحبت کنید. این محصولات میتوانند منجر به بروز عوارض جانبی شوند و ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. پزشک میتواند مشخص کند که آیا این دارو بیخطر هستند یا خیر.
تکنیکهای غلبه بر مشکل و حمایت
اگر مشکل ارضا نشدن در رابطهی جنسیتان دارید، این مشکل میتواند موجب دلسردی و یاس در شما و همسرتان شود. بهعلاوه، تمرکز بر روی رسیدن به اوج لذت جنسی میتواند موضوع را بدتر کند. سعی کنید تغییراتی در انتظاراتتان ایجاد کنید. بجای رسیدن به ارگاسم، روی لذت متقابل تمرکز کنید. ممکن است به این موضوع پی ببرید که یک احساس خوشایند پایدار میتواند مانند رسیدن به ارگاسم راضیکننده باشد.
آمادگی قبل از مراجعه به پزشک
اگر بهندرت یا هرگز در روابط جنسیتان ارگاسم را تجربه نکردهاید و این مشکل موجب ناامید و دلسردی شما شده است، به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک عمومی میتواند علت این مشکل را در شما تشخیص دهد و آن را درمان کند و یا شمارا به متخصص مربوطه ارجاع دهد. شاید برای صحبت دربارهی رابطه جنسیتان با پزشک خجالت بکشید، اما این موضوع کاملاً مناسب و قابلبحث است. پزشک شما میداند که یک زندگی زناشویی رضایتبخش برای آرامش و سلامت زنان در هر سنی و در هر مرحلهای از زندگی بسیار حائز اهمیت است. ممکن است مشکل زمینهای قابل درمانی داشته باشید یا شاید با تغییر سبک زندگی، تکنیکهای درمانی یا ترکیبی از این درمانها بتوانید مشکل ارضا نشدن را برطرف کنید. در اینجا اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهیم که به شما کمک میکند که چگونه برای مراجعه به پزشک آماده شوید و چه انتظاری از پزشک باید داشته باشید.
قبل از مراجعه اطلاعاتی را بنویسید
- علائم: این به پزشکتان کمک میکند تا بداند که تاکنون ارگاسم داشتهاید، در این صورت در چه شرایطی بوده است.
- سابقهی روابط جنسیتان: پزشک از شما دربارهی روابطتان و تجاربی که از زمان آغاز فعالیت جنسیتان داشتهاید، سؤال میکند. همچنین ممکن است سؤالاتی دربارهی تجربهی سوءاستفادهی جنسی یا آسیب جنسی از شما بپرسد.
- سوابق بیماری: هرگونه مشکل یا بیماری که تاکنون در شما تشخیص دادهشده است (ازجمله بیماریها و مشکلات روانی) بنویسید. همچنین نام و میزان داروهایی را که در زمان فعلی مصرف میکنید و یا اخیراً مصرف کردهاید یادداشت کنید، مانند داروهای تجویزی و یا داروهای بودن نسخه، ویتامینها و مکملها.
- سؤالاتی که باید از پزشک بپرسید. قبل از مراجعه به پزشک، فهرستی از سؤالاتتان را بنویسید، این کار به شما کمک میکند تا زمان بیشتری را با پزشکتان داشته باشید.
سؤالات اساسی که باید از پزشک بپرسید
فهرست پایین، سؤالاتی هستند که میتوانید از پزشک خود دربارهی مشکل عدم ارگاسم بپرسید. در طی جلسه هر سؤالی که میخواهید و هر چیزی را که متوجه نشدهاید بپرسید و وقتتان را از دست ندهید.
- چه چیزی میتواند علت مشکل ارضا نشدن در رابطهی جنسیتان باشد؟
- آیا به انجام آزمایشی نیاز دارید؟
- چه درمانی را توصیه میکند؟
- چه میزان بهبودی را میتوانید از درمانتان داشته باشید؟
- آیا تغییراتی در سبک زندگی یا مراقبتهایی وجود دارد که بتوانند به شما کمک کنند؟
- آیا تکنیکی برای درمان توصیه میشود؟
- آیا همسرتان باید در روند درمان حضورداشته باشد؟
- آیا بروشور یا نوشتهای وجود دارد که بتوانم با خود به خانه ببرم؟ چه وبسایتهایی را توصیه میکنید که به آن سر بزنم؟
چه انتظاری میتوانید از پزشکتان داشته باشید؟
پزشک تعدادی سؤالات بسیار شخصی از شما میپرسد و شاید از شما بخواهد که همسرتان را با خود به این جلسه بیاورید. برای کمک به تشخیص علت بروز این مشکل و انتخاب بهترین روش درمان، برای پاسخ به سؤالاتی مانند سؤالات زیر آمادگی داشته باشید:
- اولین رابطهی جنسی که داشتهاید چه زمانی بود؟
- چند وقت است که مشکل ارضا نشدن دارید؟
- اگر در گذشته ارگاسم داشتهاید، در چه شرایطی رخداده است؟
- آیا در هنگام رابطه جنسی با همسرتان به اوج لذت جنسی میرسید؟
- آیا در هنگام دخول، دردی احساس میکنید؟
- این مشکل عدم ارگاسم تا چه اندازهای شمارا آزار میدهد؟
- در حل حاضر چقدر از روابط جنسیتان راضی هستید؟
- آیا از روشهای ضدبارداری استفاده میکنید؟ اگر جواب بله باشد، از چه روشی استفاده میکنید؟
- چه داروهایی مصرف میکنید، ازجمله داروهای تجویزشده یا داروهای بدون نسخه و نیز ویتامینها و مکملها
- آیا الکل یا مواد مخدر مصرف میکنید؟ چه مقدار؟
- آیا تاکنون عمل جراحی روی دستگاه تناسلیتان داشتهاید؟
- آیا تاکنون هرگونه بیماری یا مشکل دیگری در شما تشخیص دادهشده است، مانند مشکلات و بیماریهای روانی؟
- اعتقادات خانوادگی شما دربارهی روابط جنسی چگونه است؟
- آیا تاکنون قربانی خشونت جنسی بودهاید؟
در این حین چهکاری میتوانید انجام دهید؟
هنگامیکه منتظر رسیدن زمان مراجعهتان هستید، با همسر خود راحت دربارهی این وضعیت صحبت کنید. روابط جنسیتان را ادامه دهید و همچنین روشهای دیگری را برای صمیمیتتان پیدا کنید. تمرکزتان را از موضوع ارگاسم به لذت و خرسند شدن از این رابطه تغییر دهید، این کار میتواند راهکاری مؤثر در درمان مشکل ارضا نشدن یا عدم ارگاسم در شما باشد.
یک پاسخ
سلام وقت بخیر
من یه مدت خیلی طولانیه که نمیتونم به ارگاسم برسم ۲۹ساله هستم ۸ساله ازدواج کردم و یع دختر ۶ساله دارم…
تو این ۸سال یک بار نشده که توی یه رابطه من دو بار ب ارگاسم برسم… همیشه تا مرحله ارگاسم رسیدن میرم ولی یهو خیلی سرد میشم نمیتونم کامل ارگاسم شم… در طی ۱۰رابطه شاید ۲یا ۳بار من ب ارگاسم برسم بیشتر وقتا هم بعد رابطه خیلی ناراحتم و گریه میکنم. همسرم از این بابت بشدت ناراحته و همچنین خودم… ممنون میشم راهنمایی کنید🌸
دیدگاهها بستهاند.