[flexy_breadcrumb]

قرص ضدبارداری ال دی(LD)و اچ دی(HD):عوارض و نحوه مصرف

قرص ضد بارداری یک قرص روزانه است که شامل هورمون‌هایی برای تغییر عملکرد بدن و جلوگیری از بارداری است. هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که عملکرد اندام‌های بدن را کنترل می‌کنند. در این مورد، هورمون‌های موجود در قرص، تخمدان‌ها و رحم را کنترل می‌کنند. برای موثرترین عملکرد، قرص‌های پروژستین باید هر روز در یک دوره زمانی سه ساعته مصرف شوند. در مورد قرص‌های ترکیبی انعطاف پذیری کمی بیشتری وجود دارد. به طور کلی باید سعی کنید قرص‌های ترکیبی را هر روز در یک ساعت مصرف کنید، اما با یک تاخیر 12 ساعته نیز می‌توانید آنها استفاده کرده و همچنان از بارداری جلوگیری نمایید.

[shortcode-variables slug=”number”]

نوع قرص ضد بارداری که مصرف می‌کنید یک تصمیم شخصی است و گزینه‌های زیادی برای انتخاب وجود دارد. قرص‌های ضد بارداری داروهایی هستند که برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌شوند. این قرص‌ها یک روش موثر پیشگیری از بارداری هستند. بسیاری از برندهای مختلف قرص وجود دارد. قرص ضدبارداری، مقرون به صرفه و موثر است به شرطی که آن را همواره در زمان مشخص و تحت مراقبت متخصص زنان مصرف کنید. با متخصص زنان و زایمان در مورد مناسب بودن قرص‌ها صحبت نمایید. در صورت لزوم، درباره نوع قرص و دوز مصرفی مناسب برای شما بحث کنید.

قرص‌های ضد بارداری


داروهای ضد بارداری خوراکی (قرص‌های جلوگیری) داروهایی هستند که از بارداری جلوگیری می‌کنند. این داروها یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری هستند. داروهای ضد بارداری خوراکی، آماده‌سازی هورمونی هستند که ممکن است ترکیبی از هورمون‌های استروژن و پروژستین یا پروژستین تنها باشند. ترکیبات استروژن و پروژستین با مهار انتشار هورمون لوتینیزینگ(LH)  و هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) از غده هیپوفیز مغز از بارداری جلوگیری می‌کند. LH  و FSH نقش کلیدی در ایجاد تخمک و آماده‌سازی پوشش رحم برای لانه گزینی جنین ایفا می‌کنند. پروژستین همچنین باعث ایجاد مخاط رحمی می‌شود که نفوذ اسپرم به تخمک و بنابراین باروری و لقاح را دشوارتر می‌کند. در برخی از زنان پروژستین مانع از تخمک‌گذاری (آزاد شدن تخمک) می‌شود.

مزایا


قرص‌های ضد بارداری علاوه بر جلوگیری از بارداری، مزایای خاصی نیز دارند. این قرص‌ها ممکن است برای اهداف غیر از پیشگیری از بارداری برای موارد زیر نیز مورد استفاده قرار گیرند:

  • تنظیم دوره‌های قاعدگی
  • منوراژی (پریود شدید)
  • دیسمنوره (پریود دردناک)
  • آندومتریوز
  • سندرم قبل از قاعدگی (PMS) و اختلال افسردگی قبل از قاعدگی (PMDD)
  • آکنه، هیرسوتیسم (رشد موی زائد) و آلوپسی (ریزش مو)
  • کاهش خطر ابتلا به کیست‌های سینه، کیست تخمدان، بیماری التهابی لگن (PID) و حاملگی در لوله‌های فالوپ.
  • فقر آهن (کم خونی)
  • نازک شدن استخوان
  • سردرد و افسردگی (علائم قبل از قاعدگی)

قرص های ضدی بارداری خوراکی به عنوان روشی برای جلوگیری از سرطان تخمدان و آندومتر نیز استفاده می‌شوند. قرص‌های جلوگیری از بیماری‌های منتقله از راه جنسی پیشگیری نمی‌کنند.

متقاضیان


تقریبا تمام زنان جوان می‌توانند قرص های ضد بارداری مصرف کنند. تنها چند دلیل وجود دارد که پزشک ممکن است احساس کند که این فرد نیاز به انتخاب روش‌های دیگر جلوگیری از بارداری دارد. این دلایل .موارد منع مصرف نامیده می‌شوند. موارد منع مصرف قرص‌های ضد بارداری ترکیبی عبارتند از:

  • بیمار یا فردی که در خانواده‌اش دارای سابقه لخته شدن خون یا مشکلات ژنتیکی است که موجب لخته شدن می‌گردد.
  • سردردهای میگرنی همراه با مشاهده هاله نور (نقاط و نورهای فلش مانند موجی یا مشکل در دیدن که 5 تا 30 دقیقه قبل از شروع سردرد اتفاق می‌افتد) یا نشانه‌های نورولوژیکی (بی‌حسی، از دست دادن قدرت تکلم)
    • برخی از انواع بیماری‌های قلبی
    • فشار خون بالا که با دارو کنترل نمی‌شود.
    • جراحی یا هر شرایط دیگری که مانع از حرکت، بلند شدن و راه رفتن فرد می‌شود (بی‌حرکتی)

انواع


قرص ضد بارداری

دو نوع اصلی قرص ضد بارداری وجود دارد:

قرص‌های ترکیبی

قرص‌های ترکیبی حاوی دو هورمون، استروژن و پروژستین هستند. هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که عملکرد قسمت‌های مختلف بدن را کنترل می‌کنند. این قرص‌ها هر روز مصرف می‌شوند و با ممانعت از آزاد شدن تخمک‌ها توسط تخمدان‌ها از حاملگی جلوگیری می‌کند. این قرص‌ها همچنین باعث ضخیم شدن مخاط دهانه رحم و نازک شدن پوشش رحم می‌شوند. این وضعیت مانع از رسیدن اسپرم به تخمک و بارور کردن آن می‌شود. قرص‌های ترکیبی در نسبت‌ها یا ترکیب‌های مختلف از مواد فعال و غیر فعال وجود دارند. اشکال رایج قرص‌های ترکیبی عبارتند از:

  • قرص‌های معمول: رایج ترین نوع قرص‌های ترکیبی حاوی 21 قرص فعال و هفت قرص غیر فعال، یا 24 قرص فعال و چهار قرص غیرفعال هستند. هر ماه، با مصرف قرص‌های غیر فعال، ممکن است فرد خونریزی مشابه با یک دوره منظم داشته باشد.
  • قرص‌های انبساط چرخه: اگر کسی تمایل به دوره‌های کوتاه‌تر قاعدگی داشته باشد، پزشک ممکن است یک قرص طولانی مدت یا یک قرص با دوز دائمی را پیشنهاد کند. این قرص حاوی 84 قرص فعال و هفت قرص غیرفعال است. به طور کلی، زنانی که این نوع قرص را مصرف می‌کنند، چهار دوره در هر سال تجربه می‌کنند.
  • قرص‌های دوز پایین: قرص‌های دوز پایین حاوی کمتر از 50 میکروگرم استروژن در هر قرص فعال است. قرص‌های دوز پایین در صورتی که فرد حساس به هورمون باشد، مناسب هستند. این قرص‌ها همچنین برای فردی که به تازگی مصرف قرص‌های ضد بارداری را شروع کرده است، گزینه خوبی هستند. اگرچه بسیاری از زنان در استفاده از قرص‌های ضد بارداری با دوز کم موفق بوده‌اند، ممکن است در مقایسه با دوز بالاتر هورمون‌ها، فرد خونریزی بیشتری را تجربه کند. قرص‌های ترکیبی همچنین بر اساس دوز هورمون‌ها به دو دسته دیگر تقسیم می‌شوند. این دسته بندی‌ها عبارتند از:
  • قرص‌های تک فاز: قرص‌های تک فاز فقط شامل یک فاز سطح هورمون فعال هستند. سطح هورمون‌ها در هر یک از قرص‌های فعال در طول ماه یکسان باقی می‌ماند.
  • قرص‌های چند فاز: سطح مواد فعال در قرص‌های چند فاز متفاوت است. نقطه‌ای از چرخه که فرد در آن قرار دارد، سطح مواد تشکیل دهنده فعال را تعیین می‌کند.

قرص‌های تنها پروژستین

قرص‌های تنها پروژستین (یا مینی قرص‌ها) فقط شامل یک هورمون پروژستین هستند که سبب ضخیم شدن مخاط دهانه رحم و نازک شدن پوشش رحم می‌شود. این امر اسپرم را از رسیدن به تخمک باز می‌دارد. مینی قرص‌ها به ندرت با ممانعت از آزاد شدن تخمک از بارداری جلوگیری می‌کنند.

طریقه استفاده


قرص‌های ترکیبی

قرص‌های ترکیبی به طور معمول به صورت 21 قرص فعال که حاوی هورمون هستند، بسته بندی می‌شوند. هر روز یک قرص به مدت سه هفته مصرف می‌شود و یک هفته هیچ قرصی مصرف نمی‌گردد. برخی انواع دیگر به صورت 28 قرص بسته بندی می‌شوند که شامل 21 قرص فعال می‌باشد که روزانه مصرف می‌شود و پس از آن یک هفته از قرص های غیرفعال یادآوری استفاده می‌شود که دارای هورمون نمی‌باشد.

برخی از فرمول‌های جدید، تعداد قرص‌های فعال را تا 24 افزایش و قرص‌های غیر فعال را به 4 عدد کاهش داده‌اند. با مصرف تمام فرمولاسیون‌های این قرص‌های ترکیبی، جلوگیری از حاملگی در طول هفته‌ای که هیچ قرص فعالی مصرف نمی‌شود، ادامه می‌یابد.

مینی قرص‌ها

مینی قرص‌ها تنها در بسته‌های قرص‌های فعال 28 روزه وجود دارد. مانند قرص‌های ترکیبی، مهم است که هر روز یک قرص کوچک مصرف شود و آن‌ها را هر روز در یک زمان مشخص استفاده کنید. اگر فرد بیش از سه ساعت در مصرف قرص مینی تاخیر بیاندازد، برای جلوگیری از بارداری باید دو روز متوالی از رابطه جنسی خودداری یا از روشی دیگر برای جلوگیری (مانند کاندوم یا اسفنج) استفاده کند، اما همچنان مینی قرص را به صورت هر روزه مصرف کنید.

تمام انواع قرص‌های ضد بارداری باید دقیقا همانطور که توسط پزشک تعیین شده است، حتی در روزهایی که رابطه جنسی ندارید، مصرف شود.

عوارض


اکثر زنان در هنگام مصرف قرص‌های ضد بارداری، عوارض جانبی تجربه نمی‌کنند. با این حال، ممکن است برای ماه‌های اول مشکلاتی داشته باشند. هر نوع قرص ضد بارداری خوراکی می‌تواند به صورت متفاوتی بر یک زن جوان اثر داشته باشد.

  • لکه‌بینی بین قاعدگی
  • حالت تهوع
  • نرمی سینه
  • سردرد
  • افزایش وزن
  • تغییرات خلقی
  • تاخیر در پریود
  • کاهش میل جنسی
  • ترشحات واژن

ممکن است شما دوست داشته باشید

درباره دکتر سولماز محمدی

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی در شیراز – دکتر سولماز محمدی – دارای بورد تخصصی، لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی، انجام دقیق ترین کنترل حاملگی های معمول و پرخطر، تشخیص به موقع سرطان بانوان، متخصص درمان نازایی، متخصص عمل های زیبایی ترمیمی زنان- متخصص زنان و زایمان و نازایی شیراز، (دكتر سولماز محمدی – متخصص لاپاراسكوپی تشخیصی و جراح و متخصص زنان و زايمان ، نازايي، درمان ناباروري

Call Now Buttonمشاوره و تماس