ام اس اغلب در بین سنین 20-40 سالگی تشخیص داده میشود، سنی که در آن بسیاری از افراد ممکن است به فکر تشکیل یا گسترش خانواده باشند. داشتن MS میتواند مجموعهای از سؤالات دیگر را پیش از تصمیمگیری شما به همراه داشته باشد. این سوالات ممکن است شامل این موارد باشند: آیا ام اس بر باروری شما تاثیر میگذارد؟ خطر ابتلا به ام اس در نوزاد شما چقدر است؟ مصرف داروهایی که قبل و بعد از بارداری استفاده میشود، چه اثری ممکن است داشته باشند و حاملگی چه تاثیری بر روی ام اس شما دارد. شما همچنین ممکن است در مورد چگونگی برخورد عملکردی و احساسی، چه در حال حاضر و چه در آینده با کودکان، نگرانی داشته باشید.
برای اکثر زنان، مولتیپل اسکلروز تفاوت قابل توجهی در بارداری آنها ندارد. اگر MS دارید، احتمال بیشتری برای سقط جنین یا نقص مادرزادی در نوزادتان نسبت به زنی که ام اس ندارد، وجود نخواهد داشت. اگر ام اس همراه با افت و خیز در عود دارید، احتمال عود در حاملگی کمتر است، اگرچه خطر عود طی شش ماه پس از تولد نوزاد افزایش مییابد. به نظر میرسد این امر به دلیل تغییرات در سطح هورمونها، به ویژه استروژن، در طول و بعد از بارداری است. بنابراین لازم است قبل از بارداری و حین آن حتما زیر نظر پزشک باشید تا حاملگی بی خطر و شیرینی را تجربه کنید.
ام اس در خانواده: چه خطراتی وجود دارد؟
اکثر افراد مبتلا به ام اس هیچ سابقه خانوادگی قبلی برای این بیماری ندارند. با این حال، داشتن یک خویشاوند مبتلا به MS، شانس شما را برای ابتلا به ام اس افزایش میدهد، اگرچه احتمال آن کم است.
آیا ام اس بر شانس بارداری تاثیر میگذارد؟
هیچ شواهدی وجود ندارد که ام اس تاثیر مستقیمی در باروری داشته باشد، به این معنی که اگر شما ام اس دارید، به اندازه یک زوج بدون ام اس، احتمال باردار شدن از شریک زندگی تان را دارید. با این حال، بعضی از افراد مشکلات جنسی را در نتیجه ام اس خود تجربه میکنند. بعنوان مثال اختلال نعوظ در مردان و یا کاهش میل جنسی در زنان مشاهده میشود. این موارد میتواند روی رابطه جنسی شما تأثیر بگذارد و به این ترتیب شانس باردار شدن را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، مشابه جمعیت عمومی، مشکل در باردار شدن ممکن است رخ دهد، و یک زوج از هر هفت زوج ممکن است دچار مشکل در بچه دار شدن باشند. درمان ناباروری ممکن است فعالیت بیماری MS را افزایش دهد.
آیا در حین تلاش برای بارداری باید مصرف دارو را متوقف کنم؟
هیچ داروی اصلاح کننده بیماری در حین بارداری بی خطر اعلام نشده است. به طور کلی توصیه میشود که هر زنی که یکی از داروهای تزریقی برای درمان بیماری ام اس را مصرف میکند، باید سه ماه قبل از شروع برای بچه دار شدن مصرف آن را متوقف کند. زنانی که داروهای خوراکی اباجیو را مصرف میکنند نیاز به یک دوره دو ساله قطع مصرف دارو دارند تا اطمینان حاصل شود همه آنها از بدن خارج شدهاند. در برخی موارد، ممکن است متخصص مغز و اعصاب پیشنهاد کند که زن مصرف داروها را تا زمان باردار شدن و یا حتی در دوران بارداری ادامه دهد، اما این تصمیم به اندازهای مهم است که باید با در نظر گرفتن کامل خطرات و مزایا انجام شود.
بارداری و ام اس
اکثریت همه بارداریها عادی و کم خطر هستند و با ترکیبی از کمکهای پزشک و ماما مدیریت میشوند. داشتن MS به طور قابل توجهی خطر ابتلا به مشکلات حین بارداری را افزایش نمیدهد. با این حال، برخی از خدمات بارداری ممکن است کلینیکهای تخصصی را معرفی کنند، به عنوان مثال برای زنان مبتلا به بیماریهای عصبی، به همین علت بهتر است از پرستار ام اس یا مامای خود در مورد در دسترس بودن این کلینیکها در نزدیکیتان سوال کنید.
بارداری چه تاثیری بر علائم بارداری دارد؟
اکثر زنان مبتلا به ام اس احساس خوبی در دوران بارداری خود دارند و هیچ مشکل جدیدی تجربه نمیکنند. با این حال، برخی از علائمی که همراه با ام اس رخ میدهد در بارداری نیز اتفاق میافتد، و ممکن است تشخیص علت آن دشوار باشد. خستگی اغلب در اوایل بارداری مشکلزا است و بنابراین خستگی مزمن ناشی از ام اس ممکن است تشدید شود. حساسیت به گرما نیز ممکن است در طول بارداری افزایش یابد، که ممکن است خستگی را بدتر کند. زنان اغلب متوجه میشوند که در دوران بارداری خواب خوبی ندارند و به افزایش خستگی کمک میکند. علائم مربوط به مثانه مانند تکرر و فوریت نیز میتوانند به علت فشار بر مثانه از سوی رحم افزایش یابد. همچنین مهم است که در مورد عفونتهای دستگاه ادراری هوشیار باشیم. در اواخر بارداری، با توجه به افزایش وزن نوزاد و تغییر در وضعیت بدن، مشکلات حرکتی ممکن است بدتر شوند.
بارداری چگونه بر عود بیماری تاثیر میگذارد؟
یک سوال بسیار رایج در میان زنانی که در معرض عود بیماری میباشند این است که آیا احتمال دارد که در طول بارداری بیماری عود کند. به طور کلی، میزان عود در طول 12 ماه حاملگی (نه ماه بارداری و سه ماه پس از تولد) مشابه یک سال بدون بارداری است. معمولا کاهش میزان عود در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه آخر دیده میشود، اما میزان عود طی سه ماه پس از تولد افزایش مییاید.
بارداری چه تاثیری بر دوره بیماری ام اس دارد؟
تحقیقات محدودی در مورد اثرات درازمدت زایمان در دوره ام اس وجود دارد. با این حال، بارداری و زایمان با معلولیت درازمدت همراه است. اما تاکنون هیچ تأثیری بر دوره طولانی مدت ام اس یا احتمال گذار به دوره ام اس پیشرفته ثانویه مشاهده نشده است. در حال حاضر هیچ مطالعهای بارداری در دوره ام اس پیشرونده اولیه را بررسی نکرده است.
زایمان و فارغ شدن
بسیاری از زنان باردار یک برنامه زایمان را انتخاب میکنند که انجام خواستههایشان در هنگام تولد فرزندشان و جایی که میخواهند زایمان کنند را طرح ریزی میکند. اگر ام اس داشته باشید این امر میتواند حتی مهمتر باشد، زیرا تمام متخصصانی که شما را در طول بارداری ویزیت میکنند، ممکن است با MS آشنا نباشند.
آیا ام اس بر زایمان تاثیر میگذارد؟
ام اس معمولا زایمان یا وضع حمل را تحت تاثیر قرار نمیدهد. تحقیقات کمی در مورد بهتر بودن نوع خاصی از انواع مختلف زایمان برای زنان مبتلا ام اس در بارداری وجود دارد. برای اکثر زنان و برای اکثر زنان مبتلا به ام اس، زایمان طبیعی (واژینال) مناسب است. با این حال، هر گونه نگرانی در مورد موقعیت و یا کنترل درد و خستگی در طول زایمان باید از قبل با یک ماما مورد بحث قرار گیرد. اگر تجربه تشنج یا اسپاسم را دارید، مهم است که در مورد این موضوع با مامای خود صحبت کنید و برنامهای برای تولد داشته باشید، در مورد وضعیتهای مناسب زایمان که میتواند مفید باشد جستجو کنید و این را در برنامه تولدتان ثبت نمایید. هنگامی که حساسیت به گرما بخشی از ام اس است، بعضی از زنان گزینه زایمان در آب را کمک کننده مییابند. اگر خستگی مشکلزا باشد، میتوان یک تزریق اپیدورال زودهنگام دریافت کرد تا بتوانید در مراحل اولیه زایمان راحت باشید، این کار ممکن است بخشی از برنامه زایمان شما را تشکیل دهد. در حین زایمان، ایمنی مادر و نوزاد بسیار مهم و ارجحتر از همه چیز است و ممکن است دلایل پزشکی برای زایمان کمکی وجود داشته باشد. اگرچه در بعضی موارد ممکن است زنان سزارین را ترجیح دهند، بهبودی از این فرآیند غالبا طولانیتر از زایمان طبیعی است و شامل محدودیتهایی برای فعالیتهایی مانند رانندگی با ماشین و بلند کردن اجسام سنگین میباشد.
آیا میتوانم شیر بدهم؟
چگونگی شیردهی به یک نوزاد تازه متولد یک انتخاب شخصی است. ممکن است دغدغههایی در مورد شیر دهی داشته باشید. خستگی میتواند یک مسئله واقعی برای مادران شیرده باشد، چرا که تنها شما میتوانید این کار را انجام دهید، در حالی که تغذیه با شیشه شیر میتواند یک فعالیت مشترک باشد، که دیگران نیز میتوانند در شیر دادن به نوزاد کمک کنند. اگر قادر نیستید یا نمیخواهید، شیر خود را به نوزاد بدهید، نباید احساس کنید که به شیوهای فرزند خود را ناکام گذاشتهاید. مطالعات انجام شده در مورد ام اس در بارداری و شیردهی نشان میدهد که هیچ اثر یا کاهش احتمالی عود بیماری در ارتباط با شیردهی وجود ندارد.
چه زمان پس از زایمان میتوانم مصرف دارو را شروع کنم؟
تاثیر درمانهای اصلاح کننده بیماری ممکن است در شیر مادر وجود داشته باشد، در نتیجه مصرف آنها معمولا در هنگام تغذیه با شیر مادر شروع نمیشود. تصمیم گیری در مورد اینکه آیا درمان بلافاصله پس از زایمان ادامه یابد یا خیر، باید در مقایسه با مزایای بالقوه شیردهی در نظر گرفته شود.
نکاتی برای کمک به بهبود ام اس در بارداری و دوران شیردهی
جهت بهبود بیماری در دوران بارداری و شیردهی میتوانید نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
مراقب تغذیه خود باشید
- میان وعدههای سالم داشته باشید زیرا شیردهی میتواند اشتهای شما را افزایش دهد.
- خرید آنلاین مواد غذایی ممکن است گزینه مناسبی باشد.
- فراموش نکنید که کمک خانواده و دوستان اطراف خود را بپذیرید به ویژه در چند هفته اول
شیردهی
یک موقعیت مناسب شیردهی برای نگه داشتن کودک پیدا کنید که باعث درد دستها و کمر نمیشود. کوسن یا بالشهایی در کنار او برای محافظت از شما و نوزادتان داشته باشید. با توجه به افزایش خطر ابتلا به عود بیماری پس از زایمان بهتر است کمی شیر بدوشید و نگهداری کنید. شیر ذخیره شده میتواند توسط سایر اعضای خانواده نیز به کودک شما داده شود، بنابراین به مادر اجازه میدهد تا زمان استراحت یا راحتی بیشتری پس از شیردهی شبانه داشته باشد.
سوالات رایج
آیا سطح ویتامین D در مادران بر ریسک ابتلا به ام اس در کودکان تاثیر میگذارد؟
مطالعات متعددی ارتباط بین میزان ویتامین D در مادران در دوران بارداری و خطر ابتلای فرزندان آنها به ام اس را بررسی کرده است. بیشتر افراد مبتلا به ام اس در بهار متولد میشوند تا پاییز، که نشان میدهد مادرانی که در هنگام بارداری نور کمتری دریافت میکنند، سطح ویتامین D پایینتری دارند و در بعضی موارد خطر ابتلا به ام اس در در آینده در کودکان که به لحاظ ژنتیکی مستعد هستند، افزایش میدهد.
آیا در حین بارداری میتوانم استروئید مصرف کنم؟
استروئیدها برخی از خطرات را با خود به همراه دارند و بنابراین تصور میشود که از آنها باید اجتناب شود، بخصوص در سه ماه اول بارداری که جنین بسیار سریع رشد میکند. با این حال، اگر یک عود شدید اتفاق بیفتد، ممکن است در مشاوره با متخصص مغز و اعصاب این نتیجه حاصل شود که مزایای آن بیشتر از خطرات درمان است.
آیا در حین شیردهی میتوانم استروئید مصرف کنم؟
نشان داده شده است که استروئیدها به شیر مادر منتقل میشوند، اما تحقیقات بسیار کمی وجود دارد که استفاده از دوزهای بالا را برای درمان عود بیماری ام اس مشاهده کرده باشد، بنابراین در حال حاضر به زنان توصیه میشود که در هنگام مصرف این دارو شیردهی نداشته باشند. با این وجود، زنان میتوانند قبل از شروع دوره درمان (که معمولا پنج روز برای متیل پردنیزولون خوراکی یا سه روز در صورت تزریق داخل وریدی است) تا حد امکان شیر بدوشند و آن را برای استفاده در طول درمان نگه داری کنند. میتوان در طول دوره درمان واقعی شیر را دوشید و دور ریخت تا اطمینان حاصل شود که شیرتان خشک نمیشود. پس از یک یا دو روز بعد از پایان درمان، تغذیه با شیر مادر میتواند دوباره شروع شود، پرستار ام اس و متخصص مغز و اعصاب شما زمان دقیق را برای شما تعیین میکنند.