زایمان طبیعی به پروسهای گفته میشود که درآن شخص برای به دنیا آوردن نوزاد خود از هیچ داروی بی حسی استفاده نمی کند یا میزان استفاده از داروهای بی حسی محدود است. این البته توضیح زایمان طبیعی در اصطلاح پزشکی است. اما برخی از افراد تصور میکنند که هر زایمانی که از طریق کانال واژینال انجام شود، زایمان طبیعی است و این شامل زایمانهایی با تزریق اپیدورال (برای کنترل درد) و تزریق پیتوسین (اکسی توسین برای القای زایمان) نیز میشود. از سوی دیگر، برخی افراد تصور میکنند زایمان طبیعی به هیچ گونه مداخله پزشکی نیاز ندارد و شخص میتواند در هر زمان و هرجایی زایمان خود را بدون کمک پزشکی انجام دهد.
بسیاری از زنان به علل مختلفی ترجیح میدهند که زایمان طبیعی داشته باشند ازجمله این که از عوارض عمل جراحی برای خود و نوزاد پیشگیری کنند، یا تمایلی به مداخلات پزشکی در روند زایمان ندارند یا این که میخواهند بدانند بدن آنها چگونه زایمان طبیعی را انجام میدهد و چنین توانایی شگفتانگیزی دارد. علاوه بر این آنها میخواهند از مزایای زایمان طبیعی از جمله روند سریعتر زایمان، ریکاوری سریعتر و تسهیل شیردهی به نوزاد، بهره مند شوند.
به هر حال، معیارهایی خاصی وجود دارند که با توجه به آنها مشخص میشود چه کسانی کاندید مناسبی برای زایمان طبیعی هستند. زایمان طبیعی میتواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که بارداری آنها بدون خطر بوده است. اما برای کسانی که مبتلا به بیماریهای مزمن بودهاند، بارداری خطرناک داشتهاند، در هنگام زایمان جنین آنها درحالت بریچ (سر جنین به بالا) بوده یا جنین آنها مبتلا به بیماریهای ژنتیکی باشد، زایمان طبیعی گزینه مناسبی نیست.
[sv slug=”alert”]برای کسب اطلاعات بیشتر و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر سولماز محمدی، بهترین دکتر برای زایمان طبیعی و سزارین در شیراز با شماره تلفن 09170836882 تماس حاصل فرمایید.[sv slug=”alert1″]
مزایا
در ادامه با مزایای زایمان طبیعی و دلایلی که بسیاری زنان این روش را انتخاب میکنند، آشنا میشویم:
پروسه زایمان کوتاهتر
تزریق اپیدورال و سایر روشهای تسکین درد موجب میشود پروسه زایمان طولانیتر شود. داروهای مسکن موجب میشود پروسه طبیعی بدن برای زایمان و انقباضات رحمی به منظور بیرون راندن جنین، دچار اختلال شود. این امر موجب میشود روند زایمان بیشتر طول بکشد. علاوه بر این، در صورت تزریق مسکن، زنان انقباضات رحمی خود را حس نمی کننند و نمی دانند درست چه زمانی باید زور بزنند تا جنین را با اعمال فشار به بیرون از رحم برانند. اگر خانم باردار در زمانهای درست و به موقع زور نزند و فشاری اعمال نکند یا قدرت او به اندازه کافی نباشد، نمیتواند به ریتم طبیعی بدن خود گوش دهد و به روند زایمان طبیعی کمک کند.
احتمال نیاز به مداخلات پزشکی بیشتر در صورت تزریق اپیدورال
از آنجایی که تزریق اپیدورال ارتباط زن با ریتم طبیعی بدنش را قطع میکند احتمال آن که پزشکان مجبور شوند مداخلات بیشتری در روند زایمان کنند بسیار بالاتر میرود. برای مثال ممکن است از تزریق پتوسین (اکسیتوسین برای تحریک رحم) یا استفاده واکیوم (مکش) یا فورسپس برای حرکت دادن رحم به سمت کانال زایمان استفاده شود. علاوه بر این ممکن است لازم باشد وضعیت جنین توسط روشهای تحت نظر قرار گیرد تا ضربان قلب جنین چک شود. برای این کار معمولا دستگاهی به سر جنین متصل میشود. در صورتی که مشکلاتی در ضربان قلب جنین دیده شود یا سایر عوارض جانبی ایجاد شوند، ممکن است سریعا عمل سزارین انجام شود. البته تزریق اپیدورال همیشه با چنین شرایطی روبهرو نمی شود. اما به هر حال احتمال نیاز به چنین مداخلاتی بالاتر میرود.
تسهیل شیردهی
کودکانی که به روش زایمان طبیعی به دنیا میآیند هوشیاری بیشتری دارند و تمایل بیشتری به خوردن شیر مادر پس از زایمان نشان میدهند. بسیاری از زنان به این موضوع توجه نمیکنند که داروهای بیحسی که به آنها تزریق میشود در واقع به جنین نیز منتقل میشود و میتواند در روند شیردهی پس از زایمان اثر بگذارد. به همین خاطر بسیاری از کودکانی که به مادرشان بیحسی تزریق شده، نشانههایی از گرفتن داروی مسکن را دارند و این موضوع بر غریزه طبیعی کودک برای مکیدن سینه مادر که معمولا پس از تولد دیده میشود، اثر میگذارد. بنابراین ممکن است واکنشهای این کودکان در زمینه چسبیدن به سینه مادر، مکیدن و قورت دادن تا چند ساعت یا حتی چند روز پس از زایمان طبیعی به طور کامل، طبیعی و سالم نباشد.
سالم بودن زایمان طبیعی برای مادر و کودک
از آنجایی که تزریق اپیدورال، روند زایمان را کند میکند ممکن است لازم باشد برای تسریع انقباضات رحمی به مادر پتوسین تزریق شود. در این حالت، انقباضات رحمی بسیار قوی و سریع و با فواصل زمانی کوتاه از یکدیگر خواهد بود به طوری که مادر زمان کمی را برای ریکاوری بین انقباضات دارد و بنابراین ممکن است اکسیژن کمتری به جنین برسد. تزریق اپیدورال همچنین احتمال بروز تب را افزایش میدهد که در این صورت باید داروهای تببر و آنتیبیوتیک برای مادر تجویز شود.
ریکاوری سریعتر
زنانی که زایمان طبیعی انجام میدهند معمولا پس از گذشت مدت زمان بسیار کوتاهی پس از زایمان، مجددا احساس بهتری دارند و بهبود پیدا میکنند. از آنجایی که هیچ داروی بیحسی به آنها تزریق نشده و هیچ سوزن یا وسیله پزشکی دیگری وارد بدن آنها نشده است، معمولا پس از گذشت زمان کوتاهی پس از زایمان میتوانند مجددا بایستند و راه بروند و حتی دوش بگیرند. پس از انجام زایمان طبیعی، بدن به طور طبیعی اندورفین ترشحی میکند که هورمونی آرامشبخش و مسکن است و این امر موجب حس سرخوشی در مادر میشود. هورمون اندورفین به طور طبیعی به خاطر بروز درد در هنگام زایمان، ترشح میشود. اما تحقیقات نشان دادهاند در زنانی که از مسکن استفاده میکنند، این هورمون تقریبا ترشح نمی شود.
داشتن تجربه زایمان بهتر
زمانی که از داروهای مسکن استفاده نمی شود، زنان درهنگام زایمان بسیار هوشیار هستند و پروسه زایمان را به طور کامل تجربه میکنند. آنها به طور عمیقی با بدن خود و واکنشهای آن در حین زایمان ارتباط دارند. اما داروهای بیحسی، معمولا زنان را از حس تجربهی زایمان کاملا جدا میکند. بسیاری از زنان که داروی بیحسی دریافت کردهاند، ازین موضوع احساس نارضایتی میکنند که در هنگامی که برای اولین بار کودک خود را در آغوش گرفتند، کاملا هشیار نبودهاند و حس خوبی ازتجربه زایمان خود ندارند.
احساس اعتماد به نفس بیشتر
معمولا زنانی که زایمان طبیعی انجام میدهند، پس از زایمان بسیار احساس قدرت درونی و اعتماد به نفس بیشتری میکنند. توانایی انجام عمل شگفتآوری مانند زایمان طبیعی، قطعا قدرت زیادی میطلبد و طبیعی است که به فرد اعتماد به نفس بالایی میدهد. احساس این که شخصی توانسته سختیها و رنجهای یک زایمان طبیعی را با موفقیت پشت سر بگذارد، اغلب موجب میشود که در سایر چالشهای بعدی زندگی خود نیز حس کند میتواند موفق باشد. بسیاری از زنان پس از زایمان طبیعی ابراز میکنند که احساس “قدرت” و “شکستناپذیری” دارند.
آمادگی برای زایمان طبیعی
قبل از زایمان طبیعی لازم است برنامه ریزیهای لازم انجام شود و محل مناسب برای زایمان و تیمی که قرار است در این پروسه به مادر کمک کنند، آماده باشند. همچنین تیم پزشکان و پرستاران و ماماها نیز باید آماده باشند. مادر میتواند کاملا روی کمک پزشک، پرستاران و ماماها در پروسه زایمان حساب کند. همچنین مادر باید از قبل با انواع تکنیکهای کنترل درد (برای تحمل درد درحالتی که بیحسی تزریق نشده) و تکنیکهای صحیح تنفس برای کاهش درد در حین زایمان، آشنا باشد.
دکتر سولماز محمدی،متخصص زنان و زایمان– نازایی و بهترین دکتر برای زایمان طبیعی در شیراز تمامی اطلاعات کافی و آمادگیهای لازم قبل از زایمان را در اختیار مراجعهکنندگان عزیز قرار میدهد. در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبت بعد از مداخلات پزشکی
مراقبتهای پس از زایمان به این بستگی دارد که روند زایمان چگونه پیش رفته است، وضعیت مادر و نوزاد چگونه است و این که چه مداخلات پزشکی در حین زایمان انجام شدهاند. مراقبتهای پس از زایمان همچنین به بروز عوارض احتمالی پس از زایمان نیز بستگی دارد. پزشک پس از بررسی وضعیت شما در این مورد مشاورههای لازم را به شما ارائه میکند.