اگر دلتان بچه پسر یا دختر می خواهد، مطمئنا به مراجع مختلفی سر می زنید. از زنان مسن گرفته تا اینترنت را پرس و جو می کنید. ممکن است کیت های انتخاب جنس بازاری، مکمل ها و کوکتل های ویتامین، محصولات اطلاعاتی، دوش واژینال استفاده کنید، محصولاتی که قول داده اند شانس لقاح جنس خاص را بالا ببرند. ممکن است از روش های سنتی و مبتنی بر تجربه قدما استفاده کنید یا به حقایق علمی مرتبط با انتخاب جنس جنین رجوع کنید.
عقاید، اطلاعات درست و غلط، حقایق و مقداری شواهد علمی در رابطه با انتخاب جنسیت جنین یا همان انتخاب بچه دختر یا پسر در دسترس می باشد. بیشتر توصیه های موجود بی ضرر هستند، هرچند توصیه هایی نیز وجود دارد که ممکن است به والدین یا جنین آسیب برساند. بعضی از رژیم های انتخاب جنس بچه حتی خطرناک هستند و بعضی از روش ها می توانند حتی شانس حامله شدن را کاهش دهند.
امروزه فناوری تولید مثل با کمک در دسترس است که می تواند به شما در انتخاب جنس مذکر یا مونث برای جنین خود کمک کند. هرچند این فناوری ها هم گران قیمت است، در بعضی از نقاط جهان غیرقانونی است، برای بعضی از افراد با عوارض جانبی و ریسک هایی همراه است و هنوز 100 درصد تضمینی نیستند. در بهترین شرایط، کلینیک های باروری در شرایط خاص از فناوری انتخاب جنس جنین استفاده می کنند.
در این راهنما به علل نیاز به انتخاب جنس جنین یا بچه آینده خود، روش های طبیعی و معروف کمک به تعیین جنسیت بچه، راه های ثابت شده از طریق پژوهش و تحقیقات مرتبط با موضوع و همچنین مشکلات اخلاقی و سردرگمی های انتخاب جنس جنین می پردازیم.
چرا انتخاب جنس جنین لازم می شود؟
آیا می دانید چرا والدین ممکن است به داشتن بچه پسر یا دختر علاقمند باشند؟ انتخاب جنسیت خاص برای جنین می تواند دلایل پزشکی یا غیرپزشکی داشته باشد.
در سمت دلایل پزشکی، بیماری های ژنتیکی وجود دارد که در جنس های خاص رخ می دهد. برای مثال، بیماری هموفیلی که یک اختلال خونی است یا بیماری دیستروفی عضلانی دانکن که یک بیماری عضلانی اسکلتی است، فقط در پسرها یا جنسیت مذکر رخ می دهد. اگر خانواده ای دارای سابقه این بیماری ها باشد، ممکن است و بهتر است به فکر انتخاب جنسیت بچه خود باشند و تلاش کنند بچه دختر به دنیا بیاورند.
هرچند علاقه به بچه دختر یا به دنیا آوردن بچه پسر می تواند دلایل غیر پزشکی داشته باشد. شایعترین علت علاقمندی به انتخاب جنس جنین تعادل خانواده است. این روزها اگر خانواده ای از یک جنس بچه دارد، بیشتر مایل است که بچه دوم از جنس مخالف باشد. یا بیشتر زوجین وقتی تصمیم می گیرند بچه دار شوند، بیشتر به این فکر می کنند که یک بچه پسر و یک بچه دختر به دنیا بیاورند.
تحقیقات نشان داده است که خانواده هایی که فقط فرزند پسر دارند، سایز خانواده بخاطر تلاش برای داشتن دختر افزایش می یابد و تعداد خانوار زیاد می شود.
متعادل کردن خانوار یکی از ملاحظات معمولی است و معمولا به فکر بیشتر زوج ها می رسد، اما ممکن است یک مشکل اساسی شود. مثلا والدین مرد یا والدین زن ممکن است به زوجین فشار بیاورند، عروس دخترزا نخواهند یا به دنبال نوه دختری باشند و به ساختار خانوار استرس وارد کنند.
سایر علل ترجیح دادن جنسیت مونث یا جنسیت مذکر برای جنین عبارتند از:
- علاقه به بزرگ کردن بچه دختر یا پسر: اگر زوجین تصمیم داشته باشند که فقط یک بچه داشته باشند، ممکن است قویا علاقمند باشند که تک فرزند آنها دختر یا پسر باشد. بعضی مواقع زن سالاری یا مردسالاری خانواده روی ترجیح جنسیت بچه تاثیر دارد.
- دلایل فرهنگی یا مذهبی: بعضی از فرهنگ ها و عقاید به جنسیت خاصی بیشتر اهمیت می دهند. در حالی که بعضی از فرهنگ ها و مذاهب کلا مداخله در جنسیت جنین را منع می کنند.
- مرگ فرزند: اگر والدین فرزندی را از دست داده باشند، امیدوارند که بچه دیگری با همان جنسیت داشته باشند. به نحوی جای خالی فقدان خود را پر کنند. گرچه ممکن است بعضی از والدین جنس مخالف را ترجیح دهند تا خاطرات گذشته یادآوری نشود.
جنس جنین چگونه تعیین می شود؟
جنسیت جنین توسط کروموزم های X و Y تعیین می شود. تخمک زن همیشه کروموزم X حمل میکند، در حالی که اسپرم مردم می تواند یک کروموزم Y یا X به رویان هدیه کند.
اگر تخمک زن با کروموزم یا اسپرم Y بارور شود، ترکیب XY ایجاد می شود که جنین پسر است. اگر کروموزوم X اسپرم تخمک را بارور کند یک ترکیب XX ایجاد می شود که جنین دختر است. بیماری های ژنتیکی وجود دارد که تعداد کروموزوم های جنسی بیشتر از دو تا است مثل سندرم کلاین فلتر که به صورت XXY است، اما این بیماری ها نادر بوده و خارج از موضوع این راهنما است.
پیش فرض این است که نیمی از بچه ها مذکر و نیمی مونث به دنیا می آیند، یعنی شانس پسر یا دختر شدن بچه 50% است؛ اما این پیش فرض در واقع صحیح نیست. نسبت مذکر به مونث (مرد به زن) جهان در حال حاضر 107 پسر به 100 دختر است. این یعنی نسبت بچه های مذکر اندکی بیشتر از بچه های مونث است. در عین حال این بدین معنی نیست که شانس فرد برای داشتن بچه پسر اندکی بالاتر از بچه دختر است.
پویایی های انتخاب طبیعی جنس بچه در درون خانواده خیلی پیچیده است و می تواند تحت تاثیر طول فاصله بین حاملگی ها، توالی تولدها، مواجهه با سموم محیطی و سایر عوامل (که بسیاری هنوز ناشناخته است) باشد.
راه های مختلفی برای انتخاب جنس جنین یا مداخله در داشتن بچه پسر یا دختر پیشنهاد شده است. در ادامه روش های مختلف انتخاب جنسیت جنین بحث می شود.
روش های رایج تعیین جنسیت جنین قبل از لقاح
روش های رایج تعیین جنسیت جنین قبل از لقاح عبارتند از:
- لقاح داخل آزمایشگاهی
- دسته بندی اسپرم
- روش آلبومین اریکسون
- روش شیتلز
- روش ویلان
- روش او + 12
- زمانبندی مقاربت
- غذا، مکمل و رژیم غذایی
- پوشیدن لباس زیر گشاد در مقابل تنگ
- تغییر pH واژن
- کیت های انتخاب جنسیت در منزل
خلاصه کلام
تولید مثل و تولد بچه یکی از معجزه ها و رویاهای بشری است. همیشه به اشکال مختلف مورد توجه بوده است. آرزو داشتن والدین عیب نیست و می توانند بچه خاصی را خواستار باشند. روش های پیشنهادی در پیشینه موضوع تا حدود زیادی یکسان و براساس تجربیات گذشته است تا شواهد علمی و تحقیقاتی.
در صورت تمایل به داشتن بچه ای با جنسیت خاص، بهتر است روش های بی خطر و بدون هزینه را انتخاب و آزمایش کنیم. در حال حاضر هیچ روش قاطع و تضمینی برای تعیین جنسیت جنین قبل از لقاح در منزل وجود ندارد و تنها از طریق غربالگری و تست های ژنتیکی امکانپذیر است که در مرحله آزمایشگاهی و تحقیقاتی است.
مطالب عرضه شده در این مقاله بیشتر نظرات فردی است و مخالف یا موافق شیوه خاصی نیست. به هر حال تعیین جنسیت قبل از لقاح با محدودیت هایی همراه است از جمله:
- مخالف عشق بی قید و شرط والدین است
- شروعی برای بچه های طراحی شده است. اول جنسیت بچه بعد رنگ مو و …
- ریسک عواقب اجتماعی دارد مثل طرفداری از یک جنس در مقابل دیگری
- عدم براورده شدن توقعات والدین از بچه و تضادهای بین فرزند و والدین
- اعتراضات و پیش اشتغالی های عقیدتی و مشکلات باورهای فردی
در هر صورت فناوری پزشکی محدودی وجود دارد که به تعیین جنسیت بچه در شرایط خاص کمک می کند. اما تجارب گذشتگان همیشه راهنمای آینده بوده است و انتخاب بچه دار شدن، جنسیت بچه، زمان بچه دار شدن و غیره از حقوق والدین است و بهتر است با تعمق بیشتر صورت گیرد.
ممکن است به خواندن مطالب زیر علاقمند باشید:
- روش علمی تعیین جنسیت جنین قبل از لقاح
- روش های انتخاب بچه پسر یا بچه دختر
- بچه من دختر است یا پسر
- تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری
- شباهت بچه به والدین
منابع مورد استفاده
- Cramer JS1, Lumey LH. “Maternal preconception diet and the sex ratio.” Hum Biol. 2010 Feb;82(1):103-7. doi: 10.3378/027.082.0106.
- Koh, J.B.Y. & Marcos. “The study of spermatozoa and sorting in relation to human reproduction.” Microfluid Nanofluid (2015) 18: 755.
- Scarpa B1. “Bayesian Inference on Predictors of Sex of the Baby.” Front Public Health. 2016 May 24;4:102. doi:10.3389/fpubh.2016.00102. eCollection 2016.
- Noorlander AM1, Geraedts JP, Melissen JB. “Female gender pre-selection by maternal diet in combination with timing of sexual intercourse–a prospective study.” Reprod Biomed Online. 2010 Dec;21(6):794-802. doi: 10.1016/j.rbmo.2010.08.002. Epub 2010 Aug 31.
- Use of Reproductive Technology for Sex Selection for Nonmedical Reasons. ASRM Ethics Committee.
- You YA1,2, Kwon WS1, Saidur Rahman M1, Park YJ1, Kim YJ3, Pang MG1. “Sex chromosome-dependent differential viability of human spermatozoa during prolonged incubation.” Hum Reprod. 2017 Jun 1;32(6):1183-1191. doi: 10.1093/humrep/dex080.
- Karabinus DS, Marazzo DP, Stern HJ, et al. The effectiveness of flow cytometric sorting of human sperm (MicroSort®) for influencing a child’s sex. Reprod Biol Endocrinol. 2014;12:106. Published 2014 Nov 24. doi:10.1186/1477-7827-12-106
- Wilcox AJ., Weinberg CR., Baird DD., Timing of Sexual Intercourse in Relation to Ovulation — Effects on the Probability of Conception, Survival of the Pregnancy, and Sex of the Baby, New England Journal of Medicine, 333(23): 1517-1521